Aromatyczny odrywany chlebek z masłem ziołowym – idealny na domowe imprezy!

Myślisz – coś na szybko, coś co będzie smakowało wszystkim i coś co zniknie ze stołu… w całości! 😀

Podpowiadam Ci – zrób chlebek!
Szybki, odrywany chlebek z masłem ziołowym.

A jak masz thermomix lub chociażby mikser planetarny – to praktycznie zrobi się SAM!

Co potrzebujesz?

  • 1kg mąka pszenna (typ 650 lub chlebowa – też wyjdzie!)
  • 45g oliwy z oliwek lub oleju z dodatkami (np kujawski z chilli)
  • 35g drożdży świeżych (nie polecam instant… świeże znacznie lepiej pracują 🙂 )
  • 0,5l ciepłej wody (nie gorącej!)
  • łyżka soli, łyżeczka cukru

Drożdże rozmieszać z ciepłą wodą i cukrem – odłożyć w ciepłe miejsce na ok 15min. Jak zaczną bąbelkować – dodać resztę składników i długo zagniatać/mieszać hakiem w robocie.
Odłożyć ciasto na ok 0,5-1h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Ja np wkładam do piekarnika nagrzanego do 35stC 😀

Masło ziołowe zrób wg. swoich upodobań 🙂 Ja lubię pikantne i mooocno aromatyczne:

  • 200g masła extra
  • 5 ząbków czosnku
  • świeże zioła (np oregano, bazylia, rozmaryn, lubczyk… co lubisz!)
  • łyżeczka soli
  • chilli (ja daję drobno posiekane świeże)

Masło zblendować lub rozetrzeć.

I teraz… wyrośnięte ciasto kładziemy na blat, delikatnie rozwałkuj na ok 0,5-1cm, wysmaruj całość masłem. Podziel na pasy ok 5cm. Zwijaj je w ślimaka i kładź do blachy. Nie musi być turbo ciasno, pamiętaj – ciasto jeszcze wyrośnie w trakcie pieczenia 😀

Piecz ok 35-40min w temperaturze 190st górna-dolna grzałka, bez termo.

SMACZNEGO! <3
Oliwia.