Warsztaty z kasz w Trzebini

Dzisiaj miałam okazję przeprowadzić warsztaty dla rewelacyjnej grupki uczniów gastronomika z Trzebini.

Tematem przewodnim były kasze – czyli jak z tego wspaniałego produktu, który mamy w wielu różnych odmianach, zrobić coś zarówno smacznego jak i zdrowego.

Zrobiliśmy dwie opcje: na słodko i na słono.

Wyszło… pysznie! 🙂

 

PRZEPISY

Kotleciki z kaszy gryczanej:

  • kasza gryczana palona
  • jajka całe (+ ubite białka)
  • szalotka
  • czosnek
  • pietruszka nać
  • sól, pieprz, papryka słodka mielona, majeranek, oliwa z oliwek

Kaszę ugotować, lekko przestudzić. Cebulkę przesmażyć na małym ogniu na oliwie, dodać na sam koniec rozgnieciony czosnek i przyprawy. Nać pokroić, dodać do kaszy. Białka ubić, żółtka i ubite białko dodać do kaszy, wszystko połączyć i wymieszać. Uformować kotleciki, wyłożyć na blachę (papier do pieczenia). Do piekarnika na 20min/200st C

 

Mus jaglany kokosowy lub kokosowo-cynamonowy:

  • kasza jaglana
  • mleko 3,2%
  • żółtka jaj
  • cukier trzcinowy (lub ksylitol)
  • cynamon (opcjonalnie)
  • mleczko kokosowe (dobrej jakości)

Kaszę ugotować, lekko przestudzić. Mleko zagotować (nie przegotować), dodać kaszę, żółtka, cukier, mleczko i cynamon. Wszystko zblendować na gładką masę. Podać z granatem lub innym kwaskowatym owocem 🙂

 

Dziękuję Wam za bardzo wesołe 3 godziny. 

Do zobaczenia ponownie!

Oliwia, dietetyk.

 

Warsztaty organizowane w ramach www.akademiamedycynyipiekna.pl przy współudziale Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach